3M bruker informasjonskapsler på dette nettstedet Detaljert informasjon om informasjonskapsler og bruken av dem finner du i våre retningslinjer for personvern. Du kan når som helst selv velge innstillinger for informasjonskapsler ved å klikke på preferanser for informasjonskapsler på denne siden.

Ved å klikke på "Godta og fortsett", bekrefter du at du godtar bruken av informasjonskapsler på din datamaskin

Godta og fortsett

Skift til hovednavigasjon Skift til sidenavigasjon Skift til hovedinnhold All 3M.com Site Map

Vanlige spørsmål

Svar på de vanligste spørsmålene.

Hvordan fungerer 3Ms solfilm?

3M Solfilm reflekterer solstrålene vekk fra vinduet i stedet for å slippe dem inn gjennom glasset.

De klassisk fargede filmene absorberer solens stråler og reduserer dermed den direkte transmission inn i rommet. Disse solfilmene er ikke så effektive til å redusere varmen som reflekterende film.

Reflekterende film inneholder metallskikt. De reflekterer solstrålene vekk fra glasset. 3M har flere typer reflekterende solfilmer, fra moderat til fremragende i solbeskyttelse - alt etter hvor mye solenergi en ønsker å avvise.

3M Solfilm er gjennomsiktig og optisk klar. Den ultraviolette beskyttelsen er innebygd i de forskjellige lagene som den er bygd opp av. Dette gir lang levetid samt UV-beskyttelse til hjem og kontor.

De fleste 3M Solfilmer er beskyttet med et slitsterk belegg som gir lang holdbarhet og sikrer et flott utseende.

Hvordan fungerer 3Ms energisparende solfilm?

3Ms nye energisparende solfilm Ambre Low E35 fungerer på nesten samme måte som våre tradisjonelle solfilmer, men holder bedre på varmen inne når det er kaldt ute. Den patenterte konstruksjonen gjør det mulig for metalllskiktet å reflektere mere av den innvendige varmen tilbake i rommet. Dette forbedrer den personlige komfort ved å redusere kjølige området i nærheten av vinduet og kan hjelpe med å spare på varmeutgiftene. Disse lavenergifilmene er også beskyttet med 3Ms patenterte og slitesterke overflatebelegg som gir lang holdbarhet og sikrer et flott utseende.

Hva er den typiske tilbakebetalingstiden for 3M Solfilm?

Tilbakebetalingstiden for 3M Solfilm er avhengig av forskjellige faktorer. Mengden av sollys, glasstypen, prisen for energi, prisen på solfilmen osv. Men våre erfaring viser at tilbakebetalingstiden typisk ligger på mellom 2-5 år, og har i enkelte tilfeller vært nede på kun 6 måneder.

Hvordan monteres solfilm?

3M Solfilm monteres av erfarende montører. De er enten selvstendige montører som leies inn til hver enkelt oppgave eller er fast ansatt hos en av våre forhandlere.

Første trinn er å forberede vinduet og området ved selve monteringsstedet. Møbler ryddes bort og gulv dekkes til.

Vinduet vaskes grundig og gjerne i flere omganger for å sikre at det er helt rent. En meget tynn blanding av vann og såpe sprayes på vinduet og på baksiden av vindusfilmen. Så kan filmen monteres. Vannet skrapes ut med et spesielt verktøy (plastskrape) og kantene tørkes av. Solfilmen skjæres til i kantene med skarp kniv.

Hvor lang tid tar det for vindusfilmen å tørke?

Vi anbefaler en tørketid på 30 dager for at filmen skal kunne tørke og herde helt. I løpet av denne tiden kan det være små vannbobler og et litt "tåket" utsyn. Dette forsvinner så snart filmen er tørr. Tørketiden er avhengig værforhold og det kan derfor godt ta opp til 45 dager.

Kan jeg selv montere 3M solfilm?

Montering av 3M Solfilm skal gjøres av erfarne montører eller forhandlere. 3M stiller store krav til montører og deres ferdigheter før de kan kalle seg 3M sertifisert montør. Det er den beste måten å sikre at du får en tilfredstillende montering. 3Ms garanti er kun gyldig når monteringen er foretatt av en godkjent montør.

Hvordan rengjører jeg vinduer med vindusfilm?

Etter 30 dager kan du vaske vindusfilmen med vanlige rengjøringsprodukter og en bløt, lofri klut eller håndkle. Du kan også bruke en nal. Grove rengjøringssvamper, enkelte mikrofiberkluter kan ripe og skade filmen.

Hva er levetiden for vindusfilm?

3M vindusfilm er laget for å kunne holde i mange år. Levetid vil være avhengi av hvilken type film, hvilken type glass den er montert på, værforhold osv.

Hva dekker garantien på 3M Vindusfilm?

3M garanterer sine filmer mot å løsne, revne og missfarges. Skulle det vise seg at produktet er defekt vil 3M og forhandleren erstatte filmen og sørge for gratis montering.

Kan vindusfilm få glasset til å sprekke?

Vindusfilm øker temperaturen i glasset og kan forårsake at det sprekker pga. termisk stress. Varme, skygge, glasstykkelse og temperatur påvirker glassets styrke og derfor må man alltid vurdere disse forholdene ved valg av vindusfilm.

Med mere en 40 års erfaring med montering av vindusfilm på stort sett alle typer glass har 3M opparbeidet mye erfaring slik at vi kan hjelpe med å velge den riktige løsningen for å minimere muligheten for at glasset sprekker.

Ødelegger monteringen av vindusfilm kantforseglingen på flerlagsvinduer?

3M Vindusfilm ødelegger ikke kantforseglingen. Vi har montert millioner av kvadratmeter vindusfilm i mange år uten problemer.

Vindusfilm montert på innsiden av et vindu vil gjøre at glasset absorberer solvarme. Det vil igjen øke temperaturen i glasset (gjelder ikke klar sikkerhetsfilm). Ved 10° C temperaturøkning vil det ikke påvirke trykket med mere enn 3%. Moderne vinduer skal kunne tåle endringer i trykket helt opp til 22 %.

Risikoen for skader på kantforseglingen er derfor avhengi av den håndtverksmessige kvaliteten og kvaliteten på materialer som er anvendt i produksjon av glasset. Således vil den beste måten å unngå skader i kantforseglingen være å kjøpe gode vinduer fra en kjent og respektert leverandør.

Kan vindusfilm forhindre at møblene mine falmer?

Ikke noe kan stoppe falmning fullstendig, men våre solfilmer er med å redusere noe av de vesentlige årsakene til falmning, som UV-stråler, skarpt lys og solvarme.

Det er avhengi av kvalitet og hvilke type møbler det er snakk om. Har de en brukstid på 5 år så kan den kanskje forlenges til 10 år. Det er selvsagt avhengi av bl.a. hvilke type type filmer som benyttes.

En tommelfingerregel er at UV-stråler står for ca. 40 % av falmning, skarpt lys er ca. 25 % og varme er også 25 %. De siste 10 % er forhold som luftfuktighet, innendørs belysning, fargestabilitet osv.

Mister beskyttelsen mot UV-stråler sin effekt over tid?

UV-beskyttelsen er en del i limet som holder filmen på plass på vindusglasset. Denne løsningen betyr at UV-beskyttelsen bevares gjennom hele vindusfilmens forventede levetid.

Hvordan fungerer 3M Sikkerhetsfilm?

Når glasset knuses er 3M Sikkerhetsfilm laget for å holde glasset samlet i vindusrammen.

Sammenlignet med våre tradisjonelle vindusfilmer er 3M Sikkerhetsfilm laget av tykkere polyester og påført et sterkt lim. Det er en unik polyesterteknologi med mange tynne lag på hverandre som sikrer en meget høy bruddstyrke. Styrken på sikkertsfilmene i Ultra-serien er uten sammenligning den høyeste sammenlignet med andre filmer med samme tykkelse.

Sikrer 3M Sikkerhetsfilm mot orkaner, projektiler og innbrudd?

3Ms sikkerhetsfilmer sikrer ikke mot verken orkaner, prosjektiler eller innbrudd. De er kun laget for å holde glasset samlet når det knuses.

Når glasset knuses har sikkerhetsfilm en sikker og beskyttende effekt. Filmen reduserer risikoen for skader forårsaket av flyvende glassprosjektiler.

I forbindelse med f. eks. jordskjelv eller sterk vind, kan sikkerhetsfilm redusere risikoen for skader forårsaket av glassprosjektiler og kan hindre glasset i å løsne fra vindusrammen. Igjen kommer det an på hvor sterke krefter som er i sving i forhold til sikkerhetsfilmen, vindusrammen, glasstype osv.

3M Sikkerhetsfilm ble opprinnelig utviklet for å beskytte mot terrorhandlinger og bombeangrep. Filmene kan redusere risikoen for alvorlige skader fra glassprosjektiler forårsaket av eksplosjoner. Egenskaper vil være påvirket av eksplosjonens kraft, avstanden, vinduenes kvalitet osv.

Sikkerhetsfilmene er en effektiv hjelp til å øke sikkerheten i forbindelse med tyveri. Den sterke filmen holder glasset samlet i vindusrammen selv om det blir truffet av en stein. Steinen kommer kanskje gjennom ruten, men vil lage et mindre åpning som det vil være vanskelig å komme igjennom. Gjerningsmannen må derfor hurtig bestemme seg for å fortsette eller prøve seg et annet sted. 3Ms sikkerhetsfilmer kan ikke holde folk borte hvis de vil inn, men de kan gjøre det veldig vanskelig å klare det.

Lager 3M Vindusfilm?

Absolutt! Ingen har lengre erfaring med å lage vindusfilm enn 3M. Vi fikk vår første patent i 1966 og er i dag den eneste som lager vindusfilm av egenprodusert polyester, lim og metall. Det gir oss en unik kvalitetskontroll. Dette sammen med 3Ms verdensomspennedende rykte som ekspert på lim betyr at du kan være sikker på at 3M Vindusfilm er sikkert for dine vinduer og sikkert for deg.