3M bruker informasjonskapsler på dette nettstedet Detaljert informasjon om informasjonskapsler og bruken av dem finner du i våre retningslinjer for personvern. Du kan når som helst selv velge innstillinger for informasjonskapsler ved å klikke på preferanser for informasjonskapsler på denne siden.

Ved å klikke på "Godta og fortsett", bekrefter du at du godtar bruken av informasjonskapsler på din datamaskin

Godta og fortsett

Skift til hovednavigasjon Skift til sidenavigasjon Skift til hovedinnhold All 3M.com Site Map

Slipeprodukter

Løsninger på bruksspørsmål, råd for effektiv sliping av forskjellige materialer.

Tips og triks

Sandblaster™ Flexible - Rådgiver for slipeprodukter Sandblaster™ - Rådgiver for slipeprodukter Bruk av verneutstyr ved sliping

Sliping av tre produserer fint støv. Dette kommer seg inn i luftveiene. I hagemøbler som er laget av hardtre så som eik, bøk eller teak, er dette fine støvet spesielt skadelig. For alle slipe-prosjekter - selv utendørs - er det viktig å beskytte seg med riktig støvmaske. 3Ms åndedrettsvern gir deg optimal beskyttelse. Utåndingsventilen gir høy komfort selv ved langvarig bruk.

  • For generell sliping er finstøvsmaskene med beskyttelsesnivået FFP2 (f.eks. 3M 9322C) anbefalt.
  • Sliping av hardtre krever finstøvsmasker av høyeste beskyttelsesnivå FFP3 (f.eks. 3M 9332C).
  • Dersom det utvikles løsemiddeldamp ved maling, er det nødvendig med et passende aktivt kullfilter (f.eks. 3M 4255C).

Vanlige spørsmål

Hvilken korning trenger jeg til mitt prosjekt?

For å oppnå optimale resultater er valg av riktig korning svært viktig. Ofte utføres pussing og sliping i flere trinn og med forskjellig korning. Vanligvis starter man med en grovkornet størrelse, og reduserer deretter grovheten med hver trinn.

Den følgende tabellen gir en veiledning om hvilken korning man bør bruke for grov og fin sliping. Verdiene er bare anbefalinger. I hvert tilfelle bestemmer man den beste kombinasjonen med praktisk prøving.

Materialegrovslipingfinsliping
Lett sliping av malte flater P180 P400
Malingsreparasjon P120 P240
Malingsfjerning P40 P80
Mykt tre P60 P240
Hardtre P60 P180
Finér P240 P320
Aluminium P80 P240
Stål P60 P240
Rustfjerning P40 P120
Rustfritt stål P120 P240

Ordliste

Slipemidler
Vi skiller mellom naturlige og kunstige slipekorn. Naturlige slipekorn er vanligvis er tatt ut av smergel, granitt, flint eller kvarts. Sandpapir er belagt med disse materialene, som er egnet for bruk med myke materialer, som tre og plast. For sliping av metall eller stein er naturlige korn - bortsett fra ekte diamant - for myke. For disse materialene blir syntetiske korn produsert. De er laget av korund, silisiumkarbid, diamant eller kubisk bornitrid.
Slipekorn
Slipemidler sorteres per kornstørrelse. Vi skiller mellom grove, medium, fine og super-fine korn. The European Association of Abrasive Manufacturers (FEPA) har normert kornstørrelsene. Tallet som klassifiserer grovheten er resultatet av antall åpninger i en tomme av en sil. Et slipemiddel med kornstørrelse 150 vil bare passere gjennom en sil med 150 åpninger/tomme. Jo høyere tall, jo finere korn. Videre skiller FEPA mellom fleksible slipemidler som sandpapir eller slipebelter, og faste slipemidler som slipeplater. Fleksible slipemidler har prefikset "P" (f.eks P120), faste slipemidler har prefikset "F" (f.eks F180). Disse prefiksene er kun gyldige for korn laget av korund eller silisiumkarbid. I tilfeller der slipekornene er laget av diamant, settes bokstaven "D" foran kornnummeret, og for bornitrid (CBN) blir bokstaven "B" brukt. Viktig å merke seg: For slipeskiver og slipepapir er høyere tall brukt for finere gryn, men for diamantslipeskiver er det omvendt.
Grovhet
Slipepapir eller fleksible slipemidler kommer i følgende grovheter:
  • Grovt: P60, P80
  • Medium: P100, P120, P150, P180, P220, P240, P280
  • Fint: P320, P360, P400
Korund
Den kjemiske sammensetningen av korund er aluminiumoksid (AI2O3), som er utvunnet fra mineralet bauxitt i en elektrotermisk smelteprosess. Produktets egenskaper er høy hardhet og seighet, der hardheten er lavere enn for silisiumkarbid. Korund er spesielt egnet til ved maskingsliping.
Silisiumkarbid
Silisiumkarbid (SiC) produseres ved oppvarming av en blanding av silicasand og koks i elektriske ovner til en temperatur på 2500°C. SiC er et spesielt hardt og sprøtt slipemiddel, som brukes til slipekutting av metalliske og ikke-metalliske materialer med lav strekkstyrke. Lav strekkfasthet vises for eksempel ved grått jern, kobber, aluminium, messing og glass så vel som i organiske, keramiske og mineralske materialer.