3M bruker informasjonskapsler på dette nettstedet Detaljert informasjon om informasjonskapsler og bruken av dem finner du i våre retningslinjer for personvern. Du kan når som helst selv velge innstillinger for informasjonskapsler ved å klikke på preferanser for informasjonskapsler på denne siden.

Ved å klikke på "Godta og fortsett", bekrefter du at du godtar bruken av informasjonskapsler på din datamaskin

Godta og fortsett

Skift til hovednavigasjon Skift til sidenavigasjon Skift til hovedinnhold All 3M.com Site Map

Luft / Vann

Løsninger på bruksspørsmål, råd for komfortabel og ren innendørsluft.

Tips & Triks

Avfukter:

Hvordan lufter jeg ut rommene riktig, slik at mugg ikke kan utvikle seg?

Hovedregel for riktig utlufting av rom: Ofte - kort - kraftig
Riktig lufting bidrar til å redusere høy luftfuktighet, kjøler ned bygninger og sparer energi. Riktig lufting er også viktig for å opprettholde god luftkvalitet i rommene.

Riktig lufting betyr å åpne vinduene helt i 5-6, maksimalt 10 minutter (intervall-lufting). Korte perioder med gjennomtrekk er spesielt effektivt. Denne metoden reduserer på kort tid innendørs luftfuktighet.

Riktig lufting på badet

På den ene siden bør badet ha en behagelig temperatur, men på den annen side trenger vi spesielt frisk lufttilførsel her. Muggutvikling er et problem dersom store mengder fuktighet må reduseres. Når vinduer og speil dugger, er luftfuktigheten for høy. Selv for bad med store vinduer et helautomatisk ventilasjonssystem å anbefale. Ventilasjonssystemet (helst med trinn-kontroller) bør slå seg på automatisk med lyset på badet, og være igang i 10 minutter etter at lyset er slått av igjen.

Riktig lufting i kjelleren

Kjellervegger er, på grunn av mangelen på isolasjon, ofte kalde. I sommermånedene fører dette til kondens, noe som uunngåelig fører til mugg. Et spesielt problem finnes i hus der muggen sender giftige stoffer ut i kjellerluften, som deretter finner veien til etasjene over via en pipe-effekt, og påvirker helsen til de som bor der. Korrigerende tiltak: Sørg for at luft kan bevege seg langs kjellerveggene, og mal kun med kalkmaling. Ikke lagre pappesker, klær, madrasser og lignende i kjelleren over lange perioder av gangen. Installer et ventilasjonsaggregat som alltid er igang i det tilgjengelige området i kjelleren, og ha ventilasjonsventiler i alle kjellerrom. Kjellere med innvendig isolasjon (for eksempel tre og gipsplater), dampsikre gulv eller tepper er uaktsomt fra et helseperspektiv. Du kan vri på det hvilken vei du vil: Men en kjeller er og blir en kjeller!

Riktig lufting om vinteren

I oppvarmede rom er det alltid et høyere fuktighetsnivå, av fysiske årsaker, og da spesielt i våtrom så som kjøkken, bad og vaskerom, enn i den kalde luften utendørs. Selv under den kalde perioden av året, med regn, snø og tåke, kan du lufte ut rommene dine uten bekymringer.

Når bør jeg lufte?

Ideelt sett bør bebodde rom luftes tre ganger om dagen, morgen, middag og kveld.

Ideelt inneklima

Grunnleggende regler for:

Spiserom, Stuer og barneromSoveromBadKjøkken
Lufttemperatur 20° C 14° C 22° C 20° C
Overflatetemperatur 17° C 11° C 17° C 15° C
Relativ luftfuktighet 40-60% 45-65% 60-80% 50-70%
Hvordan kan jeg unngå sporer og bakterier?

Vinylmaling og hermetisk forsegling reduserer nødvendig fordampning av fuktigheten i rommet: Dette resulterer i større svingninger i inneklimaet, høyere luftfuktighet, mindre ren luft og mer muggsporer. Ved hjelp av naturlige materialer får man betydelige forbedringer. Disse påvirker inneklimaet, regulerer temperatur og fuktighet og noen har i tillegg også en luftrensende effekt, f.eks ubehandlet treverk, murstein, gjørme, kalkgips og kalkmaling. I tillegg inneholder vinylmaling næringsstoffer, som mugg og bakterier spiser.

På grunn av den svært høye pH-verdien (ca 11) er en kalkmaling å foretrekke.