3M bruker informasjonskapsler på dette nettstedet Detaljert informasjon om informasjonskapsler og bruken av dem finner du i våre retningslinjer for personvern. Du kan når som helst selv velge innstillinger for informasjonskapsler ved å klikke på preferanser for informasjonskapsler på denne siden.

Ved å klikke på "Godta og fortsett", bekrefter du at du godtar bruken av informasjonskapsler på din datamaskin

Godta og fortsett

Skift til hovednavigasjon Skift til sidenavigasjon Skift til hovedinnhold All 3M.com Site Map

3Ms kaldkrympteknologi er 40 år!


Kaldkrympteknologien brukes i rør og moduler som benyttes i produkter for elektrisk isolering, kabelskjøting og terminering.

3Ms kaldkrympteknologi har dominert markedet i 40 år!
3M feirer 40-årsjubileum for utviklingen av kladkrympteknologien. Teknologien anvendes i dag i rør og moduler som benyttes i produkter for elektrisk isolering, kabelskjøting og terminering. Rørene og modulene lages i spesialformulerte gummimaterialer av silikon eller EPDM. Deretter utvides de og holdes oppspent på en spiralkjerne av nylon inntil de skal benyttes. Ved installasjon trekkes spiralen ut og røret eller modulen krymper ned over det som skal isoleres eller beskyttes. Dette gjøres uten bruk av varme eller annet verktøy.

Kaldkrymp - et alternativ til å bruke varme
Betegnelsen ”kaldkrymp” ble valgt fordi det den gang, for 40 år siden, var en alternativ metode allerede i bruk for skjøting og isolering. Men denne metoden måtte benytte en varmekilde for å få produktene til å krympe. For å skille metodene fra hver andre, ble altså navnet ”kaldkrymp” valgt for den nye teknologien.

Enklere og bedre metoder for å isolere kabelskjøter
”Vi var ute etter enklere og bedre metoder for å isolere kabelskjøter”, sier Jim Sievert,  ingeniøren som først utviklet ideen til et kaldkrympprodukt. Han, i sammen med kolleger på laboratoriet i St.Paul, Minnesota (USA) brukte måneder på utviklingen. Det var flere utfordringer som måtte løses i valget av materialer som skulle brukes i produksjonen.

EPDM-gummi
EPDM (Ethylene Propylene Diene Monomer) gummi var et relativt nytt materiale i 1968, men viste seg å være et godt valg i den videre utviklingen av kaldkrympteknologien. Oppgaven var å finne den beste sammensetningen slik at rør kunne strekkes/utvides forholdsvis lett og hvile på en kjerne til det skulle brukes. Videre måtte materialet i røret  ha en så god hukommelse at det ville øve et kontinuerlig radialt press på underlaget når kjernen var fjernet, f.eks. mot en kabelskjøt. 3Ms ingeniører utviklet derfor en ny formulering av EPDM-gummi. Dette gjør at rørene og modulene har en ”levende forsegling” over tid.

PST-rør
I starten ble kaldkrymp isolasjonsproduktene, som også ble kaldt PST-rør (Pre-Stretched Tube), brukt som isolasjon og beskyttelse av lavspentskjøter. Men i løpet av de 40 årene som har gått siden 1968, er teknologien blitt brukt som basis i flere produkter til elektrobransjen.

Stadig flere produkter med kaldkrympteknologi
Videreutviklingen av 3Ms kaldkrympteknologi var oppfinnelsen av endeavslutninger for PEX-isolerte kabler i mellomspenningsområdet. 3M QT-II er en kaldkrymp termineringsmodul som er laget i silikongummi. Modulen har også en integrert feltfordeler. Den ble introdusert på slutten av 70-tallet.
På 80-tallet ble endeavslutningen videreutviklet og de første skjøtene for mellomspenningsområdet ble lansert.
I 1993 kom den kaldkrympskjøten for PEX-kabler som vi kjenner idag. 3M QS2000, som først ble introdusert i Europa, er en kladkrympskjøt hvor isolasjonsmodulen, med integrerte feltfordeler og innerelektrode, er laget i silikon, ytterrøret er i EPDM gummi.
Utviklingen fortsatte og i 1996 kom 3M QT-III, en endeavslutning med redusert totallengde, fra kalbelsko til jordlisse, samtidig som overslagsmotstanden økte. QT-III har også andre forbedringer, eller videreutviklinger, sett i forhold til QT-II.
I 1997 ble en ny skjøt for mellomspenningsområdet lansert. 3M QS-III er en alt-i-ett skjøt med innerelektrode og integrerte feltfordelere.
Avgreningsskjøter for mellomspenningsområdet ble introdusert i 2001.
I 2005 ble den første endeavslutningen for 72,5kV’s anlegg introdusert. Med denne endeavslutningen er det mulig å erstatte endeavslutninger laget i porselen eller i varmkrympmateriale. Tilbakemeldinger fra brukere er meget gode. De setter spesielt stor pris på at den er kompakt, den er lett å håndtere, og montasjen er sikrere og tar kortere tid enn tradisjonelle endeavslutninger.

Kaldkrympprodukter for lav- mellom- og høyspenningsområdene
I 2007 og 2008 er det kommet flere kaldkrympprodukter for lav- mellom- og høyspenningsområdene. Blant annet er det introdusert en overgangsskjøt for papir/PEX kabel og en ren kaldkrympskjøt for 1kV plastkabel.
Flere av settene for terminering og skjøting, leveres også med skrukabelsko eller skruskjøtehylser.

3M Elektro - Austin,Texas
3Ms elektrodivisjon har tilholdssted i Austin, Texas (USA). Divisjonen utvikler, produserer og markedsfører produkter til energi-verk, industri, installsjon, drift og vedlikehold. Divisjonen har mer enn 60 års erfaring i markedet og er produsent av et stort utvalg produkter. Produkter som: kabelskjøter og endeavslutninger, varmkrymp rør og slanger, kaldkrymp rør og formgods, høykapasitet aluminiumsline, konnektorer, merkesystemer, elektrotaper og festesystemer utgjør en del av produktene.

3M Kaldkrymp