3M bruker informasjonskapsler på dette nettstedet Detaljert informasjon om informasjonskapsler og bruken av dem finner du i våre retningslinjer for personvern. Du kan når som helst selv velge innstillinger for informasjonskapsler ved å klikke på preferanser for informasjonskapsler på denne siden.

Ved å klikke på "Godta og fortsett", bekrefter du at du godtar bruken av informasjonskapsler på din datamaskin

Godta og fortsett

Skift til hovednavigasjon Skift til sidenavigasjon Skift til hovedinnhold All 3M.com Site Map

Trafikksikkerhet – Refleks til trafikkskilt og bilskilt


3M er verdens største leverandør av refleksfolie til trafikkskilt og bilskilt, samt refleksmerking til en rekke andre formål. 3M leverer konturmerking til lastebiler, refleks på stolper og i parkeringshus, reflekstape på containere og refleks til merking av bøyer. 3M leverer også sikkerhetsprodukter som veimerking, fartsmålingstavler og fartsdumper.

3M høy-reflekterende refleks
Scotchlite™ refleksfolie til trafikkskilt

Det er tre typer refleksfolie som benyttes på veiskilt i dag. Disse er klassifisert og har følgende egenskaper og garantitid:

Refleks Produkt Bet. Effekt (refleksjon) Garanti
Klasse 1 Engineer Grade EG 8% reflekteres tilbake 7 år
Klasse 2 High Intensity Prismatic HIP 32% reflekteres tilbake 10 år
Klasse 3 Diamond Grade DG 58% reflekteres tilbake 12 år

 
3Ms refleksmaterialer brukes også i forbindelse med midlertidig arbeidsvarsling. På disse veiskiltene benyttes en spesiell gul (gulgrønn) fluoriserende farge og folien gir en spesielt selvlysende effekt.

Veimerking
Scotchlite™ reflekstape til markering av ulike hinder

3M Scotchlite reflekterende tape brukes til markering av alle typer hinder, enten det gjelder merking av containere, bommer, parkeringshus, stolper, bøyer eller anleggsmaskiner. Reflekstape benyttes også som reflektorer i industrimaskiner eller i forbindelse med avstandsmåling. 3M Scotchlite refleksfolie kommer på store ruller, men leveres i mindre formater (ark eller refleksbånd) av 3Ms forhandlere.

3M RMS skiltprogram
3M RMS - skiltvedlikehold satt i system

3M Roadway Maintenance Service (RMS) er et skiltprogram som gir fullstendig oversikt over skiltparken. RMS er basert på at man gjør en engangsregistrering av alle skilt på veien. Skiltdata lastes opp til RMS databank som beregner og viser dataene på en webside.
Les mer om 3M RMS på www.3mrms.no

  • Hvor skiltene står (gps og hp/km)
  • Når skiltene skal skiftes (levetidsmodul)
  • Hvor mye det koster å skifte skiltene (pris og budsjettmodul)
RMS databank er kompatibel for synkronisering med nasjonal vegdatabank (NVDB).

3M Reflektor skilthåndbok
3M Reflektor skilthåndbok – krav og retningslinjer

Reflektor skilthåndbok er et verktøy som raskt, enkelt og forståelig gir en oversikt over hva du trenger å vite om krav og retningslinjer i forhold til trafikkskilt, arbeidsvarsling og skiltvedlikehold.
3M holder regelmessig skiltkurs og mindre seminarer for å øke kompetansen på dette området.
Last ned Reflektor skilthåndbok (PDF 5,3 Mb).

Fartsmåler
Fartsdempende tiltak – fartsmåling og fartsdumper

3Ms produkter kan bidra til fartsreduksjon der det er spesielt nødvendig, for eksempel i forbindelse med skolevei, barnehager, borettslag og industriområder. 3Ms fartsmåler DFS 600 er en hastighetstavle som er effektiv og enkel i bruk. I tillegg til fartsmålingstavle leverer vi også midlertidige fartsdumper.

3M Konturmerking
Konturmerking av lastebiler – forskrift UN ECE 104

Forskrift UN ECE 104 tillater konturmerking og linjemarkering av tyngre kjøretøyer for økt synbarhet og sikkerhet. Det vil fra juli 2011 bli krav til at alle kjøretøyer over 7,5 tonn skal ha konturmerking/linjemarkering.
3M har typegodkjente Scotchlite reflekstape 983 til skap og reflekstape 987 til myke kapell.

 

Eksempler på disse produktene i bruk og all produktinformasjon kan du finne på vår Traffic Safety Systems website (UK, English).

Trafikksikkerhet
Nyttige linker